Mallorca fakta

mallorca

Belägen i västra Medelhavet, är Mallorca den största ön i Balearernas skärgård, en grupp av öar som anses vara bland de mest populära turistmålen i världen.

Ön är ca 3.600 km2 och är hemvist för mer än 780.000 invånare, varav hälften bor i öns huvudstad, staden Palma de Mallorca. När det gäller turister är siffrorna betydligt högre. Mallorca tar emot mer än 10 miljoner turister varje år, alla som kommer, kommer för att leta efter öns berömda 3 S. Hav (sea), sol (sun) och sand.

Språk och Livet på Mallorca

Eftersom det är en ö som tillhör Spanien, är det officiella språket på Mallorca spanska, men tack vare den enorma mängd turister som besöker ön, är det mycket enkelt att hitta folk (och många verksamheter också) som också talar engelska, tyska och irländska.

Mallorca är också en mycket varierad plats, som inte begränsar sig till att erbjuda bara vackra stränder. Istället erbjuder ön flera andra attraktioner, såsom orter och små tivolin, samt är en hemvist för något av den bästa matlagningen som finns i hela Spanien.

Historia

De första spåren av någon slags befolkningen på Mallorca daterar så långt tillbaka som år 6000 f.Kr., med gravkamrar från folk från den paleolitiska perioden som fanns på området. Flera århundraden efteråt var regionen ockuperad av romarna, som blomstrade på området och grundade städerna Alcudia och Palma.

Sedan, år 534, blev ön plundrad och erövrad av det bysantinska riket, som inrättade kristendomen och började bygga kyrkor över hela ön. Denna situation rådde under en kort tid, varefter en serie av konflikter började som pågick i århundraden. Under 1800- talet drabbades ön av ett stort bakslag på grund av en sjukdom som förstörde Mallorcas vingårdar, vilket var deras stora inkomstkälla vid den tidpunkten. Detta orsakade också en stor migration av människor från Mallorca som lämnade mot fastlandet.
I början av 1900-talet blev Mallorca en mycket stark spelare i det spanska inbördeskriget eftersom Mallorca var en av de stora nationalistiska fästena. Detta slutade med slaget vid Mallorca som ägde rum den 12 september 1936, där republikaner tvingades lämna ön.

Det stora genombrottet för Mallorca kom i andra halvan av 1900-talet, då Mallorca blev ett stort turistmål, och antalet turister ökade från 500.000 i början på 60-talet till mer än 10 miljoner idag.

Klimat

Vädret på Mallorca är ganska representativt för övriga Medelhavsplatser och erbjuder turisterna ett ganska varierat antal temperaturer under hela året, med mer än 300 dagar fulla av sol. Medeltemperaturen på sommaren sträcker sig från 24 ° C (75 ° F) till 28 ° C (82 ° F), vilket gör stränderna på Mallorca en idealisk plats för att njuta av semestern. Månaderna av året med mer sol är juli, augusti och september, med mer än 11 soltimmar per dag. Detta är den absolut mest trafikerade perioden på ön.

Men även när vädret går ner de andra månaderna så är ön fortfarande otroligt bekväm och ståtar med ett milt och behagligt varmt väder. För folk som bara föredrar varma och soliga dagar så är de månaderna man bört undvika november, december och januari, då temperaturen kan gå så lågt som 4 ° C (39 ° F). Nederbörden är nästan obefintlig på ön, även om det ibland uppstår på grund av förekomsten av bergiga områden på ön, som förorsakar en högre koncentration av regnmoln

Transport

En av de stora fördelarna med Mallorca är att den är en av de enklaste öarna att ta sig runt på i hela skärgården trots sin storlek. Den erbjuder också ett stort urval av transportsätt för turisterna att välja mellan. Här är några av dem.

Båt – Eftersom den är en ö så är Mallorca väl kopplad till en rad platser med båt, med kryssnings-och färjetrafik som finns längs hela kusten, och som ansluter Mallorca med resten av öarna i skärgården, samt med det spanska fastlandet.

Buss – Bussnätverket inom Mallorca är det bästa som finns i hela skärgården, med bussar lätt tillgängliga för att ansluta både lokalbefolkning och turisterna med alla de stora städerna på ön. Staden Palma på Mallorca har ett särskilt inrikat och hjälpsamt bussnät som täcker alla stadens viktiga platser till mycket billiga priser.

Biluthyrning – Att hyra bil på Mallorca kan vara både roligt och frustrerande samtidigt. Att köra runt centrumet och huvudattraktionerna kan vara ganska svårt, eftersom ön är full av smala trafikerade gator. Dock erbjuder den frihenten och möjlighetent att få tillgång till hörnen av Mallorca där få människor någonsin beger sig, såsom platser med fantastisk utsikt.

City Airport – Palma de Mallorca flygplats är den största flygplatsen på ön och också en av den mest trafikerade i hela Spanien, med flyg från flera länder runt om i världen som både anländer till ön eller flyger över den på väg till andra länder varje dag. Flygplatsen är också hemvist för flera av världens mest kända flygbolag.

Kända städer på Mallorca

Som den största och en av de mest populära öarna i Balearernas skärgård, är ön Mallorca hemvist för några av de mest intressanta städerna i regionen, var och en med sin egen uppsättning av olika attraktioner att erbjuda, såsom stränder och parker. Här är några av dem.

Palma de Mallorca – Palma är huvudstaden på ön Mallorca, och är hemvist för mer än 300.000 invånare, samt ett hem för öns mest intressanta sevärdheter. Staden ståtar ett stort utbud av byggnader, såsom kyrkor och katedraler, liksom gamla, smala gator och vackra trädgårdar.

Alcudia – Denna anses vara den andra staden på Mallorca, och är populär för att erbjuda stora orter och några av de vackraste stränderna på ön. Här finns också en stor naturpark, S’Albufera, och en mycket trevlig marina. Staden ståtar också varierad geografi som sträcker sig från bostadsområden till bergskedjor för den äventyrslystne.